Het tuinkantoor is in trek. Nu steeds meer mensen vanuit huis werken, wordt het kantoor aan huis populairder. Iedereen met kinderen heeft wel eens ervaren hoe het is om in huis te werken: de kinderen schreeuwen en krijsen en afleiding ligt op de loer. Wie geconcentreerd wil werken, kan eens kijken naar een tuinkantoor. Dit is precies wat de naam zegt: een kantoor in de tuin. Zie het als werken in het tuinhuisje, maar dan comfortabel.

Waarom een tuinkantoor?

Een tuinkantoor is relatief goedkoop, praktisch en bovendien duurzaam. Het is goedkoper dan het huis verbouwen voor extra ruimte voor een kantoor. Bovendien is het multifunctioneel. Hoeft het tuinkantoor na een paar jaar geen dienst meer te doen als kantoor, dan kun je er ook gemakkelijk een hobbyruimte, speelkamer of gastenverblijf van maken.

Je kunt je tuinkantoor geheel naar eigen smaak inrichten. Kies je voor een riante blokhut met een extra keuken, toilet of vergaderruimte, of ga je voor lekker knus en eenvoudig? Waar je ook voor kiest: er zijn een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Fundering van het kantoor

Het begint uiteraard allemaal bij de fundering. Of je nu een huis of een tuinkantoor bouwt: de fundering moet kloppen. Kies voor een passende ondergrond, bijvoorbeeld van beton, keramische terrastegels of vlonderplanken. Met een goede fundering kun je langer genieten van je tuinkantoor.

De juiste wanddikte

In een tuinhuisje is het niet erg als het soms wat koud is, maar in een tuinkantoor is warmte juist wel erg belangrijk. Het moet een fijne plek zijn om in te werken. Natuurlijk zit je niet op een hoge energierekening te wachten. Daarentegen wil je ook niet dat het in de zomer net een sauna is. Om de temperatuur onder controle te houden, is het belangrijk dat je kiest voor de juiste wanddikte.

Dikkere wanden zorgen voor een betere isolatie. Op die manier bouw je ook een stevig tuinkantoor, waar je jaren mee vooruit kunt. Voor een tuinkantoor is het handig om wanden van tenminste 70 millimeter te gebruiken. Dunnere wanden kunnen ook gebruikt worden, maar dan zul je meer actie moeten ondernemen op het gebied van isolatie.

Isolatie

Natuurlijk wil je het hele jaar door gebruik kunnen maken van je tuinkantoor. Alleen dikke wanden gebruiken is niet voldoende. Je zult het tuinkantoor dus moeten isoleren. Een veel gebruikt materiaal hiervoor is PIR. PIR platen worden gemaakt van kunststof. Je kunt dit in zowel de vloer als in het dak verwerken. Het is stevig, maar licht van gewicht.

Ondanks dat PIR dun is, heeft het een hoge isolatiewaarde. Daardoor heb je minder platen nodig, dan bij ander isolatiemateriaal. Het is ideaal om kleine ruimtes, zoals een tuinkantoor te isoleren. Het neemt namelijk niet veel plek in.

Ventilatie

Ventileren is net zo belangrijk als isoleren. Een tuinkantoor is in essentie een blokhut, en dan is het van vitaal belang om voldoende te ventileren. Denk bij de keuze voor je tuinkantoor aan voldoende ventilatieroosters. Zo zorg je voor frisse lucht in je werkruimte in de tuin.

Plaats minstens één ventilatierooster onderin de muur. Een tweede ventilatierooster kan het best aan de bovenkant van de muur aan de overzijde geplaatst worden. Op die manier ontstaat een goede luchtcirculatie en kun je comfortabel werken in je tuinkantoor.

De kosten van het tuinkantoor

Wat kost een tuinkantoor precies? Het antwoord: tussen de 2000 euro en de 10.000 euro. De kosten hangen af van je keuzes. Denk bijvoorbeeld aan de grootte, de wanddikte, maar ook de behandeling van de wanden en de dakbedekking. Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook een tuinkantoor heel eenvoudig kunt huren of leasen? MyHomeOffice biedt hier mogelijkheden voor.

Dankzij de mogelijkheid tot huren of leasen, kan echt iedereen een tuinkantoor in de tuin hebben. Zo werk je comfortabel, met de grootst mogelijke aandacht en zonder gestoord te worden door anderen.