Wellicht heb jij al wel eens gehoord van Ripple. De cryptocurrency van Ripple (XRP) wordt op de cryptomarkt verhandeld. Ripple is een bedrijf met een eigen vorm van technologie en een eigen ecosysteem. De XRP cryptocurrency munt kan binnen het ecosysteem van Ripple gebruikt worden voor verschillende toepassingen. Wil jij meer weten over Ripple en de XRP cryptocurrency? Lees dan snel verder!

Het ontstaan van Ripple

Ripple is een bedrijf dat gevestigd is in de Verenigde Staten. In eerste instantie was Ripple een betalingsplatform. Dit platform stond bekend onder de naam ‘RipplePay’ en was ontworpen door een bekende softwareontwikkelaar genaamd Ryan Fugger. Het platform ontstond in 2004. Door de jaren heen heeft Ripple zich ontzettend ontwikkeld. Er zijn een aantal nieuwe investeerders en ontwikkelaars in het bedrijf gekomen, waaronder Jed McCaleb, Arthur Britto en David Schwartz. Deze ontwikkelaars hebben het bedrijf enorm laten groeien. Met hulp van deze ontwikkelaars is Ripple toegetreden tot de markt van cryptocurrencies. Toen bleek dat de Bitcoin tegen een aantal ontwikkelingsproblemen aanliep besloten de hiervoor genoemde ontwikkelaars dat zij via het platform van Ripple een oplossing konden ontwerpen voor deze problemen. Het resultaat is het bekende XRP Ledger, dat in 2012 actief werd op de cryptomarkt. 

De belangrijkste activiteit van Ripple

Ripple is een systeem dat betalingen kan afwikkelen en een platform waar je gebruik van kan maken als je valuta’s tegen elkaar wilt uitwisselen. Op deze manier maakt dit platform het mogelijk om transacties uit te voeren over de hele wereld. Het fijne aan het werken met Ripple is dat dit platform snel en duidelijk bevestigt dat de uitgevoerde transactie goed is verlopen. Het betalingssysteem van Ripple is geschikt voor het uitwisselen van fiatvaluta’s, maar kan ook gebruikt worden voor het uitwisselen van cryptocurrencies of grondstoffen. 

Maar waarom is Ripple eigenlijk gestart? Misschien heb je wel eens gehoord van het SWIFT-systeem. Dit is een systeem dat gebruikt kan worden voor het verwerken van internationale transacties. SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications. Het systeem is effectief maar het gebruik ervan gaat gepaard met hoge kosten. Daarom heeft Ripple hard gewerkt aan een nieuw systeem waarmee internationale transacties uitgevoerd kunnen worden tegen lage kosten. Dit werd uiteindelijk het XRP Ledger. 

Maak kennis met XRP

Ripple is meer dan alleen een betalingsnetwerk. Het bedrijf heeft ook nog een eigen cryptocurrency die wordt verhandeld onder het symbool XRP. De cryptocurrency draait op het XRP Ledger systeem. Maar wat kun je precies met XRP? De cryptocurrency munt kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo kun je in de cryptocurrency investeren. Wanneer de Ripple koers laag is dan is het verstandig om de cryptomunt in te kopen. Als de koers gestegen is dan kun je de munt verkopen en winst maken. De Ripple cryptocurrency kun je ook gebruiken voor een aantal functies op het XRP Ledger platform. Zo kun je de munten bijvoorbeeld inwisselen om een transactie op het platform te financieren.

De voordelen van Ripple

Ripple is een cryptocurrency die steeds meer groeit. Ondanks dat de cryptocurrency relatief nieuw is neemt de marktkapitalisatie steeds meer toe. Dit komt omdat het platform zich direct heeft gericht op banken. Het platform biedt aan banken een nieuwe vorm van technologie om snel en goedkoop wereldwijd transacties te verwerken. Consumenten profiteren hiervan en de banken worden ook aantrekkelijker voor nieuwe klanten. Maar ook de cryptogemeenschap profiteert hiervan. Ripple heeft er namelijk voor gezorgd dat steeds meer banken een positieve houding aannemen tegenover blockchain technologie. Als gevolg hiervan zijn er ook steeds meer banken die op zoek gaan naar een passende manier om deze technologie te implementeren in hun bedrijf. De implementatie van blockchain technologie binnen de financiële instellingen zorgt ervoor dat de adoptie van cryptocurrencies binnen financiële instellingen toeneemt. 

Het platform en de technologie van Ripple maken dus razendsnelle wereldwijde transacties mogelijk. Maar hoe snel is Ripple precies? In minder dan 4 seconden kan Ripple een transactie verwerken. Daarnaast kan het platform ook 10.000 transacties tegelijk verwerken in een seconde. Hierdoor is de transactiesnelheid veel hoger dan de snelheid van andere altcoins of de Bitcoin. 

Momenteel heeft Ripple al veel grote spelers op de financiële markt als klant. Vanaf september 2021 heeft Ripple afspraken gemaakt met nationale en internationale banken zoals Bank of America, SBI Holdings, American Express en TransferGo. Ook allerlei bekende durfkapitaalfondsen hebben een investering gedaan in het project. 

Als je wilt gaan investeren in Ripple of XRP dan is het belangrijk dat je begrijpt dat het XRP token volgens de wet niet verbonden is aan Ripple. Dit komt omdat het token gebruik maakt van RippleNet als intermediair token dat actief wordt tijdens de overdracht van tokens. Deze scheiding tussen Ripple en XRP brengt veel voordelen met zich mee:

  • De scheiding zorgt ervoor dat er lage transactiekosten verbonden zijn aan een transactie via Ripple.
  • Er is geen mining nodig. De cryptomunt maakt gebruik van een eigen consensusalgoritme en vertrouwde knooppunten bij het valideren van transacties.
  • De bandbreedte van het Ripple netwerk is hoog, waardoor het platform veel transacties tegelijk kan verwerken.
  • De scheiding maakt een hoge transactiesnelheid van drie tot vijf seconden mogelijk.