Een halve ton overbieden op een huis is al een tijdje de normaalste zaak van de wereld. Maar dat is al lang niet meer leuk voor iedereen. De eenverdieners die modaal verdienen kunnen nog maar lastig aan een hypotheek komen en tweeverdieners die starten op de huizenmarkt moeten belachelijke bedragen overbieden. 

In dit artikel vertellen we je in 3 stappen hoe je in deze gekke tijden nog aan een goede hypotheek komt..

Stap 1: Doe een hypotheekberekening

Voor je gaat kijken naar de juiste partij om je hypotheek bij af te nemen doe je een aantal berekeningen aan de hand van een van de vele online te vinden hypotheek calculators. Op de homepage van ikbenfrits.nl vind je er een. 

Nadat jij je gegevens hebt ingevuld gaat deze tool aan de hand van verschillende algoritmes op zoek naar een hypotheekverstrekker die bij jou past. Op basis van de door jouw ingevulde gegevens krijg je vervolgens een inschatting van de te lenen geldhoeveelheid. Dit geeft jou in elk geval alvast een idee wat je maximaal kan lenen.

Stap 2: Kiezen 

Je gaat kiezen voor de juiste verstrekker van je lening  Je gaat tenslotte zomaar een lening van een paar honderdduizenden euro’s aan. Als je een dergelijke som geld gaat lenen dan wil je natuurlijk wel een partij hebben die je volledig kunt vertrouwen.

In Nederland (maar ook in veel andere westerse landen) is het in de afgelopen decennia normaal geworden om grote hoeveelheden geld te lenen bij de bank en er vervolgens een huis van te kopen. Maar, als je er nuchter over nadenkt dat is dat eigenlijk helemaal zo normaal nog niet. 

Je leent een groot bedrag aan geld en wees je hiervan dus bewust. Je gaat bijvoorbeeld een lening aan van drie honderd duizend €. Als je je inbeeld hoeveel geld dit zou zijn als het contant voor je zou liggen, zou je anders reageren? Lees je dus goed in en kies voor een goede en betrouwbare partij. 

Stap 3: In gesprek gaan

Vervolgens de laatste stap, ga in gesprek zodat je gevoel krijgt bij de hypotheekverstrekker. Tijdens een dergelijk gesprek krijg je een idee van de organisatie en heb je de tijd om vragen te stellen. Ga goed voorbereid het gesprek in zodat je achteraf niet nog vragen vergeten bent te stellen. Mocht toch gebeuren is het bij de meeste partijen geen probleem om deze te stellen in het tweede gesprek.

Vaak heb je een oriënterend gesprek waarna een advies gesprek. Deze gesprekken zijn vaak nog gratis. Mocht je daaraan twijfelen kun je dit het best vooraf alvast duidelijk hebben.