Arbeidsdeskundig onderzoek klinkt erg complex. Om het heel kortaf te maken ga ja onderzoek doen naar de mogelijkheden om een werknemer te laten re-integreren in jouw organisatie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het krijgen van een burn-out of (ernstige) ziekte. Wij helpen je verder door de belangrijke vragen van een arbeidsdeskundig onderzoek te stellen.

Kan mijn werknemer zijn/ haar functie opnieuw oppakken?

De start van arbeidsdeskundig onderzoek is om jezelf af te vragen of jouw werknemer het werk weer kan oppakken. Het kan natuurlijk zijn dat hij/ zij geen zwaar fysiek meer kan doen in verband met een ongelukkig ongeluk van de rug. In het geval dat jouw werknemer het werk niet meer kan, is het belangrijk om daar eerlijk over te zijn. Hierdoor voorkom je onnodige spanningen tussen jou en je werknemer tijdens arbeidsdeskundig onderzoek.

Zijn er mogelijkheden voor bijscholing?

In het geval dat je op de vorige vraag: “nee” hebt geantwoord zul je volgens de Arbowet moeten zoeken naar een vervangende functie. In dit geval kun je uit gaan zoeken welke functie hij/zij kan vervullen op het werk. Het kan zijn dat hier bijscholing voor nodig is. Kom je er niet zo makkelijk uit? Dan kun je een arbeidsdeskundige inhuren om dit voor je uit te laten zoeken?

Moet ik arbeidsdeskundig onderzoek zelf doen?

Op deze vraag kan je zowel ja als nee antwoorden. Het is niet verplicht om een arbeidsdeskundige in te huren. Toch kun je dit doen om het arbeidsdeskundig onderzoek goed uit te voeren. Daarnaast kun je zelf ook tijd besparen om het onderzoek uit te voeren. In het geval van uitval van personeel hoef je niet gelijk het onderzoek te starten. Dit is echter enkel het geval als de bedrijfsarts concludeert dat het personeelslid voor een lange periode uitvalt.