Een van de vacatures in de installatietechniek waar je op kunt solliciteren is in de breedband-installatie. Als breedband-installatiemonteur ben je verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van de internetdiensten van een bedrijf. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de verbindingen met het internet optimaal werken. Voor het uitvoeren van je taken gebruik je gereedschappen zoals schroevendraaiers en kabelstrippers. Mogelijk moet je ook weten hoe je elektrische boormachines en ander gereedschap voor specifieke taken moet gebruiken. Je kunt ook elektronische testapparatuur gebruiken, zoals multimeters en vermogensmeters. Je hebt een aantal formele kwalificaties nodig voor deze baan, die je kunt behalen via een stage of een hbo-opleiding. De meeste bedrijven bieden on-the-job training aan. Je werkt bij mensen thuis en op kantoor en buiten in alle weersomstandigheden om kabels correct aan te leggen. Mogelijk moet je op hoogte werken of ladders beklimmen bij het installeren van kabels op daken.

Vacatures in de installatietechniek: home entertainment-installateur

Je taken omvatten het installeren van thuisbioscoopsystemen en slimme thuistechnologie als je een home entertainment-installateur bent. Je wordt ook belast met het installeren van domotica-systemen en beveiligings- en bewakingssystemen. Je begrijpt de bedradingsschema’s voor een ruimte en hoe je het systeem moet instellen zodra alles op zijn plaats zit. Je zou kunnen overwegen om een ​​home entertainment-installateur te worden. 

Vacatures in de installatietechniek: netwerkbekabeling-technicus

De behoefte aan netwerkbekabeling-technici zal alleen maar groeien naarmate organisaties en bedrijven steeds digitaler worden. Netwerkbekabeling-technici moeten fysieke datanetwerken kunnen installeren en onderhouden door hardware zoals routers en switches aan te sluiten. De technici moeten ook begrijpen hoe deze apparaten samenwerken om problemen te diagnosticeren. Een netwerkbekabeling-technicus kan in verschillende sectoren werken, zoals de gezondheidszorg en de detailhandel of productie. Enkele functietitels voor een netwerkbekabeling-technicus zijn IT-ondersteuning-technicus of buitendienst-technicus. Je besteedt je tijd aan het installeren van kabels en andere apparatuur in kantoren of gebouwen als netwerkbekabeling-technicus. Andere verantwoordelijkheden kunnen zijn het oplossen van problemen met bestaande installaties of het aanbrengen van verbeteringen voor betere prestaties. Mogelijk ben je ook verantwoordelijk voor het verplaatsen van installatie-apparatuur tussen locaties. Je kunt ook worden belast met het testen van nieuwe systemen voordat ze in productie worden genomen op klantlocaties.