Kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence (AI) genoemd, is een krachtige, steeds groeiende technologie die steeds gangbaarder en beschikbaarder wordt voor het publiek. Het kan bij alles helpen, van het ontwerpen van een nieuwe website tot het helpen analyseren van medische testresultaten. De AI van vandaag is nog steeds een werk in uitvoering en er zijn veel verschillende benaderingen om het te bereiken, maar deskundigen zijn het er allemaal over eens dat AI alleen maar sterker zal worden met de tijd, en het potentieel voor wat deze technologie zou kunnen doen is grenzeloos. Spraakgestuurde virtuele assistenten zoals Amazons Echo werden bijvoorbeeld pas twee jaar geleden geïntroduceerd, maar bedrijven brengen nu al geavanceerdere producten uit – en het ziet ernaar uit dat ze in kwaliteit zullen blijven verbeteren en elk jaar meer mogelijkheden zullen bieden. Naarmate meer en meer gebruikers AI in hun dagelijks leven integreren, zullen we deze technologieën waarschijnlijk nog nuttiger zien worden voor iedereen.

Werken binnen artificial intelligence

Het scala aan beroepen binnen AI groeit met de dag. Er zijn veel verschillende soorten banen beschikbaar in deze industrie, en het werk dat door elke functie wordt gedaan is uniek. Maar ondanks de verschillen is voor al deze banen ten minste één ding nodig: kennis van een computertaal die “Python” heet. Voor sommige AI-banen is geen achtergrond in Python vereist, maar voor veel van deze banen is het essentieel. Wie bijvoorbeeld algoritmen maakt, moet op zijn minst een basiskennis van Python hebben. Python wordt niet alleen op zichzelf gebruikt, maar ook in andere talen zoals Java en R. Hoe meer talen een AI-professional kent, des te groter is de kans dat hij wordt aangenomen.

De beroepen binnen artificial intelligence

Computerwetenschapper

Computerwetenschappers zijn de mensen die de programmering voor AI’s en robots maken. Zij doen ook onderzoek om bestaande AI’s te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen.

Computerprogrammeur

Computerprogrammeurs schrijven de code voor de computers waarop AI’s draaien. Zij zorgen er ook voor dat alle computers waarop AI’s draaien, gemakkelijk en doeltreffend samenwerken.

Softwareontwikkelaar

Softwareontwikkelaars maken software die mensen in staat stelt om met AI’s te communiceren. Zij ontwerpen ook apps en spellen die AI programmering kunnen gebruiken om hun inhoud of efficiëntie te verbeteren.

Grafisch programmeur

Grafische programmeurs ontwerpen programma’s die computers in staat stellen informatie op een visuele manier weer te geven – bijvoorbeeld door grafieken of afbeeldingen te gebruiken om gegevens weer te geven in plaats van alleen getallen.

Programmeur Analist

Programmeurs Analisten schrijven programma’s volgens de specificaties van de computerwetenschappers en programmeurs, wat betekent dat ze ervoor zorgen dat hun programma’s lopen zoals bedoeld en er geen bugs in zitten.

AI consultant

Als laatste kan je ook een consultant zijn binnen het vakgebied artificial intelligence. Je bent dan deel van het artificial intelligence consulting afdeling. Kunstmatige intelligentie consulting is een breed en evoluerend veld, met niet één universele definitie. Een goed begin is dat artificial intelligence consultants mensen zijn die betaald worden om problemen in het bedrijfsproces van een organisatie op te sporen en oplossingen voor die problemen aan te bieden in de vorm van computersoftware. Meestal hebben ze een achtergrond in informatica of soortgelijke gebieden, hoewel er ook veel mensen zijn met een achtergrond in management consulting die uiteindelijk een carrière als kunstmatige intelligentie consultant nastreven. Hun baan hangt af van hun vermogen om een situatie te analyseren, zelfs als ze geen ervaring hebben met de industrie of het bedrijf waarmee ze werken, en een manier te vinden om het probleem op te lossen met behulp van kunstmatige intelligentie.