Het komt vaak voor, een freelancer dat zzp’er wordt genoemd – en natuurlijk andersom. Beide werken voor geen baas, maar voor henzelf. Ze hebben dus geen rechtsvormen en hebben geen loon. Wel zijn er een aantal verschillen onderdelen wat een freelancer karakteriseert, en dat leggen we hier uit: 

Het gaat voornamelijk om de branche waar diegene werkzaam is. De term zzp’er wordt meer gebruikt in de zakelijke dienstverlening en de bouw, terwijl freelancer de term is binnen de zorg, journalistiek en vooral de vormgeving. Denk daarbij aan design. De term zzp’er is vrij nieuw, hiervoor werd uitsluitend de term freelancer gebruikt. 

Wat kenmerkt een freelancer of zzp’er? 

Je werkt als freelancer en zzp’er voor opdrachtgevers. Deze taken voer je uit en je krijgt betaald, naar hoeveel je besproken hebt. Dit kan een uurtarief zijn maar ook een gehele opdracht. 

Je voert je werk uit als zelfstandig ondernemer. Je neemt opdrachten aan die je alleen uitvoert en je opdrachtgever betaalt je hier loon voor uit. De loonbelasting moet je echter zelf aangeven bij de belastingdienst. Je werkt dan voor meerdere opdrachtgevers en pensioensregelingen. Gelukkig zijn er bedrijven die je hierbij willen helpen, zoals freelance factoring, factureren etc… 

Voorbereiding als zzp’er of freelancer 

Een freelancer wil focussen op zijn eigen werk, waar die goed in is. Een aantal zaken zoals achterstallige debiteuren achternagaan zijn hoort daar natuurlijk niet bij.  Een goede voorbereiding helpt, zoals het schrijven van een ondernemingsplan en het onderzoeken welke doelen je hebt en of deze haalbaar zijn, een bedrijf zoals jex kan jou hierbij helpen. Denk ook na voor welk uurtarief je wilt werken. Want een goede voorbereiding straalt professionaliteit.