Als ZZP’er of freelancer ben je voortdurend op zoek naar freelance opdrachten. Het geld groeit namelijk niet aan de boom. Als je net begint heb je vaak nog geen vaste opdrachtgevers. Voor wie blanco begint, is er dus veel werk te verzetten. Je moet manieren vinden om klanten aan je te binden en er is eigenlijk maar één goede manier: steek er veel tijd en moeite in. Dat betekent niet dat je opdringerige telefonische reclame moet gaan maken. Maar er zijn wel manieren om tegen heel weinig kosten je klantenkring uit te breiden.

Word ‘strategisch’ vrijwilliger

Er is een goede manier om je netwerk te versterken. Meld jezelf aan als vrijwilliger bij evenementen, beurzen of happenings waarvan je zeker weet dat daar een mogelijk klantenpotentieel zit. Als vrijwilliger kom je sympathiek over en ook meteen direct in contact met wellicht zeer lucratieve klanten. Bovendien leer je gratis ook meer over de niche waar jij je mee bezig houdt. Wel visitekaartjes meenemen en ook uitdelen.

Schep een band om freelance opdrachten binnen te halen

Neem contact op met mogelijke klanten maar niet direct om jezelf en je diensten te verkopen. Blijf een informatieve uitwisseling aangaan. Er is wellicht wederzijdse interesse in zaken en focus je daarop. Zo win je uiteindelijk het vertrouwen van iemand en van daaruit kun je interesse genereren voor je diensten. Dus informeer de ander voordat je diegene je diensten verkoopt.

Ga als werkbij in de goede bijenkorf rondneuzen

Er zijn centra waar veel bedrijfjes bij elkaar zitten. Check wat die bedrijven doen en of veel daarvan voor jou interessant zijn. Je kunt dan tijdelijk ook een werkplek bij zo’n centrum huren om zo tussen neus en lippen door jouw activiteiten te profileren. En als niemand toehapt, zijn er altijd wel bij die je kunnen doorverwijzen of die een tip hebben over een freelance opdracht.

Freelance opdrachten vanuit een digitaal platform

Vooral in het begin, als je nog een klantenkring moet krijgen, is het interessant om een profiel aan te maken bij sites die als marktplaats dienen op het internet. Aan de ene kant bieden bedrijven freelance projecten op zulke sites aan. Aan de andere kant staan er freelancers ingeschreven die op zoek zijn naar zulke projecten. Je krijgt niet meteen een volle portefeuille aan opdrachten, enkel door je in te schrijven. Maar zo nu en dan word je wel gelinkt aan een mogelijk leuk project.

Aanmelden bij veel sites

Denk niet bij één site, zo, nu sta ik ingeschreven en kijken wat er komt. Wees zo actief mogelijk op de site en ga zelf zoeken in het aanbod en erop reageren. En ga vooral op zoveel mogelijk sites ofwel freelance platforms zitten. Voor sommige hoef je pas te betalen als je een match met een opdrachtgever hebt. Dat is dus altijd win-win.

Freelance opdrachten binnenhalen met kennisvermeerdering

Lukken bovenstaande tips om klanten binnen te halen niet echt? Dan is het wellicht tijd voor het bijspijkeren van je kennis. Zoek een online cursus waarin bijvoorbeeld marketing uit de doeken wordt gedaan. Op het internet vind je er veel die gratis zijn. Leer bij. En benut de technieken die je geleerd hebt om interessante freelance opdrachten naar je toe te hengelen.