Je gaat verhuizen, of het is gewoon tijd voor een nieuwe vloer. De keuze is gevallen op laminaat. Als je dan laminaat gaat kopen dan zul je toch ook op een aantal dingen moeten letten. En je zult uit moeten zoeken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Tegenwoordig is het niet meer zo dat je zomaar even naar de winkel kan gaan om laminaat te halen. Er zijn verschillende soorten en ook verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Maar waar let je dan op als je laminaat gaat kopen?

Laminaat kopen

Als je laminaat gaat kopen dan zul je op een aantal dingen moeten letten. Als je aan al die dingen hebt gedacht, dan kan het bijna niet mis gaan. En dan weet je zeker dat je het juiste laminaat hebt gekocht.

Laminaat leggen is geen goedkope klus, dus dan is het wel belangrijk als je meteen de juiste keuze hebt gemaakt. En dat je niet achteraf spijt krijgt. Als het eenmaal ligt dan kun je er niets meer aan veranderen.

De dikte van het laminaat

Als je laminaat kopen gaat, dan zul je zien dat er verschillende diktes zijn. Deze diktes liggen tussen de 6 en de 14 mm. Hoe meer intensief de vloer gebruikt wordt, hoe dikker het laminaat zou moeten zijn.

Een slaapkamer of een zolder zou je kunnen voorzien van een laminaat van 6 millimeter. Voor de gang, huiskamer of keuken moet het laminaat minimaal 8 millimeter dik zijn. Als je dit in de gaten houdt kun je lang genieten van de vloer.

Kies je voor laminaat met of zonder V-groef?

Bij het kiezen van laminaat kun je kiezen voor wel of geen V-groef. Met een V-groef lijkt het net alsof je echte houten planken in je kamer hebt liggen. Bij laminaat zonder V-groef is de vloer egaal en strak. Hierbij bepaalt het motief in de plank de sfeer in de ruimte.

Hou rekening met snijverlies

Als je laminaat gaat leggen moet je rekening houden met snijverlies. Eerst moet je weten hoeveel oppervlakte vloer je nodig hebt voor de ruimte. Hierbij moet je dan 5 tot 7 procent snijverlies bij optellen. Op die manier weet je zeker dat je geen tekort aan planken zal hebben.

Welk materiaal kies je?

Tegenwoordig is het niet meer zo dat je alleen maar voor het standaard houten laminaat kunt kiezen. Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid een PVC vloer te kopen. Deze vloer is van pvc en is nog makkelijker in het onderhoud als houten laminaat.

Een van de voordelen van het hebben van een pvc vloer is dat de planken niet omhoog gaan staan mocht je een keer te nat hebben gedweild. Er kan ook geen water in of onder de PVC vloer terecht komen. De randen worden dicht gekit, waarna je daar nog de plinten bovenop kunt plaatsen.

De ondervloer

Laat je goed informeren over de ondervloer die je bij je laminaat gaat kopen. In een flat of rijtjeshuis zul je geluiddempende ondervloer moeten hebben. Een ondervloer van folie zal in die gevallen niet volstaan.